Μία ημέρα για το Βιωματικό & Βιώσιμο Τουρισμό! 18/04/2024 Καλαμάτα-Μεσσηνία

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τo Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος διοργανώνει την ημερίδα «Βιωματικός & Βιώσιμος Τουρισμός: Μία ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη;», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την Πέμπτη 18 Απριλίου.

«Η επιλογή της Μεσσηνίας», εξηγείται μεταξύ άλλων, «για τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία. Ο πλούτος των πολιτιστικών και φυσικών  χαρακτηριστικών της, καθώς και οι πολλές αγροτικές παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, την καθιστούν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη ενός βιωματικού τουρισμού.

Ο βιωματικός τουρισμός προσφέρει πολλές δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων του τουρισμού και αυτές της γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας του τουρισμού εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (ο τουρισμός ευθύνεται περίπου για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).

Πώς συνδυάζονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύει ο τουρισμός; Πώς να απαντήσουμε στη ζήτηση των επισκεπτών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου που τους φιλοξενεί;».

Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος προτείνει μια ολοήμερη ανταλλαγή ιδεών που αρχίζει στο πεδίο, από ένα δείγμα περιήγησης βιωματικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, και θα ολοκληρωθεί σε μια απογευματινή ημερίδα:

9:00 – 17:00Περιήγηση ανακάλυψης (με λεωφορείο): Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LandSea, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη τοπικών τουριστικών πρωτοβουλιών που βασίζονται σε παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα από τη στεριά και τη θάλασσα, έχει αναπτυχθεί μια καινούρια περιήγηση «Από τη στεριά στη θάλασσα, ακολουθώντας τις γεύσεις και τα τοπία της Μεσσηνίας». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό στη Μεσσηνία. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 14 Απριλίου.

19.00 – 21.00, στο ξενοδοχείο Rex, διεθνής ημερίδα με θέμα «Βιωματικός & Βιώσιμος Τουρισμός: Μία ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη;», που σηματοδοτεί το τέλος του ευρωπαϊκού έργου “Acting for European Responsible Tourism (ATRE) – Low Carbon Travel”, το οποίο στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων σε πιο υπεύθυνα ταξίδια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Νίκος Παπαδόπουλος (npapadopoulos@medcenv.org, 6937525357) και Isabelle Trinquelle (itrinquelle@medcenv.org, 6974981323).

LandSea & ATRE Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα 18.04.2024 -Tour LANDSEA 9.00-17.00

Πρόγραμμα 18.04.2024 – Ξενοδοχείο REX 19.00-21.00

Sustai.Touris Event 18.4.24 Post

 

Προηγούμενο Σύμβαση Υπ’Αριθμ. 01/2024
Logo
Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter

Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter